1. Dzimšanas dienas saldējums GAPS gaumē
Ceru, ka otra kārumu recepte vienā dienā Tev noteikti un galīgi viesīs pārliecību, ka manā ģimenē mēs esam lieli saldummīļi.
1. Dzimšanas dienas kūka GAPS gaumē
Veselīgais dzīvesveids nebūt nenozīmē, ka salduma dzīvē vairs nav un nebūs.
Atliek tikai pielikt nelielas pūles, pameklēt, padomāt... un atrast tik daudz variāciju saldināt dzīvi, savai un bērnu veselībai nekaitējot.
Tad nu nododu Tev vērtēšanai un vizuālai baudīšanai 1. Dzimšanas dienas kūku GAPS gaumē, cerot, ka recepte Tevi iedvesmos to baudīt arī dzīvē.
Veselīgs našķis svētku vakaram
Ja mēs to varam, arī Jūs to variet. Absolūta improvizācija.
Lai Priecīgi un garšīgi!
Skābēsim kāpostus savai veselībai
Beidzot uzticu Tev savu vienkāršo kāpostu skābēšanas recepti, lai arī Tu līdz Ziemassvētkiem paspēj tikt pie vēl kraukšķīgiem, bet jau ieskābušiem super veselīgajiem skābētiem kāpostiem. Ja nepaspēj uz Ziemassvētkiem, tad Vecgada vakaram garantēti:) Nesabaidies no Darīšanas nodaļas garā teksta. Process ir ļoti vienkāršs, te stāstu sīki un smalki cilvēkam, kas nekad nav kāpostus skābējis un nav pat redzējis neko no tā, ko vairums latviešu iesūc pārmantoto zināšanu pūrā jau kopā ar mātes pienu:)
Fermentējam dārzeņus
Te (zemāk bildēs) ir manas
pirmās burciņas ar fermentēšanai sagatavotiem dārzeņiem. Kā to daru
un kā man izdosies, pastāstīšu arī Tev. Un īstenībā tas ir ļoti
vienkārši un prasa vēl mazāk darbu kā kāposti.
- Es burkas nesterilizēju.
- Sagriežu dārzeņus, kādi patīk, kādi ir mājās vai pagrabā. Var
fermentēt jebkuru dārzeni.
- Kad tie sakārtoti burciņās (jo vairāk krāsu, jo priecīgāk), tos
pārlej ar sālsūdeni.
- Sagatavo sālsūdeni - uz katriem 500 mL ūdens pievieno 10 g
(apmēram 2 tējkarotes) sāls (vislabāk Jūras sāls vai Himalaju
sāls), ūdeni aizvāra un atdzesē.
- Tad sālsūdeni pārlej dārzeņiem tā, lai dārzeņi pilnībā
nosegti.
- Virsū liek mazāku burciņu ar ūdeni, vēl piespiež labi dārzeņus
burkā, lai fermentācijas process notiktu bez gaisa
(anaerobi).
- Un viss - atstāj burkas šādi, nenoslēgtas un ļauj tagad laiku labajām baktērijām augt un vairoties.
Šokolādes un sarkano biešu kūka
Šokolāde - mana vājība (ar ko nesekmīgi cīnos), bet bietes - veselīgas, īpaši tiem un tām, kam zems hemoglobīns un dzelzs rādītāji. No žurnāla Una (aprīlis 2014) norakstu recepti šokolādes-sarkano biešu kūkai (vai var būt vēl labāka kombinācija?), kuru modificēšu, cukura vietā liekot medu, stēviju vai agaves sīrupu (tie abi man vēl jāatklāj). Kūkai nav klāt miltu! Recepti vēl pati neizmēģināju, kad uzcepšu, pievienošu bildi.
Ja arī Tu bez salduma nevari, nāc pulkā
Crѐme Caramel à la GAPS
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 150
grādiem
- Ar mikseri sajauc 1 olu, 3 ēdamkarotes ūdens, 1
tējkaroti medus, kanēli
- Es pievienoju arī magones, bet tās
nogrimst
- Šis vienai porcijai, ja ēdāju vairāk, visu
reizina ar gardēžu skaitu
- Maisījumu salej bļodiņās vai trauciņos, kurus
var likt cepeškrāsnī
- Virsū uzkaisa nedaudz kanēli
- Cep 30 minūtes vai mazāk, kamēr virspuse brūni
karamelizējusies
- Ēd siltu, lieliski kopā ar skābu krējumu
(iedomājies, ka tas saldējums)
- Mēģināju kopā ar zemenēm, tās liekas par skābu iepretim saldajai karamelei
Lai smaržo maizīte Tavās mājās
Mandeļu miltu
maize
- Mandeļu milti 600 g (Latvijā meklē firmas Gemoss
veikalos Skaties šeit)
- 3 Olas
- Taukviela 60 g (jeb 2 lielas ēdamkarotes ar kaudzi) – sviests, zosu tauki, Gī sviests, kokosriekstu eļļa, skābs krējums vai taml.
Šie daudzumi ir aptuveni / ieteicamie, bet arī tos Tu vari mainīt, izmēģināt un atrast savu unikālo recepti. Šīs 3 ir pamatlietas (var cept arī tikai ar šo), tālākais atkarīgs no Tevis – vai gribi maizīti sāļu vai saldu.
Rīta kokteilis - 7 zaļumi Tavai veselībai
- Izspied sulu ar
sulu spiedi no šādiem dārzeņiem: 5 seleriju kāti, 2/3 garā gurķa, 1/3 cukīni,
1 brokolis, 1 neliela Romāņu salātu galviņa, labs saišķis svaigu pētersīļu
lapu
- Ar rokas
citrusaugļu spiedi izspied sulu no 1 laima
- Sulas apvieno,
labi samaisi, dzer nekavējoties.
Sanāk 2 lielas
glāzes skaisti zaļa kokteiļa, kas pilns ar dzīvinošām vielām un vitamīniem.
Baudi katru malku!
Un ievēro, cik katrs no šiem zaļumiem ir dažāds. Kur kut dzirdēju vai lasīju, ka esot cilvēki, kas spēj atšķirt pat 200 zaļos toņus. Par 200 nezinu, bet 7 es arī varu:)
Oranžais kokteilis dzīvespriekam
- Ar sulu spiedi izspiež sulu no 1 burkāna, 1/4 bietes, 2 āboliem
- Ar rokas citrusaugļu spiedi izspiež sulu no 1 apelsīna
- Abas sulas apvieno, pievieno ēdamkaroti olīveļļas vai valriekstu eļļas
Sanāk 2 glāzes salda, veselīga un priecīga dzēriena.
Zaļais kokteilis pavasara mundrumam
Padalos ar Tevi savos iesācējas soļos zaļo kokteiļu pasaulē. Šis zaļais kokteilis jeb drīzāk zaļais biezenis ir pašizdomāts un speciālistiem droši vien šķitīs vismaz dīvains. Jo vairāk mēģinu, jo vairāk secinu, ka kombinācijas īstenībā te ir neierobežotas, un katrs varam variēt un izmēģināt, lai gan garšas kārpiņas būtu priecīgas, gan acīm bauda, gan (galvenais, kāpēc to darām) vitamīni organismam tiktu piegādāti. Katrs mans zaļais kokteilis ir jāuzskata par unikālu, jo pat man pašai nav izdevies atkārtot 2 vienādas kombinācijas un kokteiļa sastāvdaļu attiecības.
Slavenais Gī jeb dzidrinātais sviests
Metāla katliņā (bez plastmasas rokturiem) liek nesālītu sviestu (vēlams Organic) un liek cepeškrāsnī. Tur sviestu aizmirst 45-60 minūtes.
Sviests būs izkusis, tā pamatmasa būs pārvērtusies par dzidri dzeltenu vidus slāni, tie ir labie sviesta tauki Gī jeb Ghee, bet apakšā būs pienains šķidrums, tas ir piena sūkalu atlikums (olbaltumvielas), kas bija paslēpies sviestā. Nereti dzeltenajam slānim pa virsu peld baltas plēvītes (es vēl nezinu, kas tās veido, domāju, tas ir atdzisis Gī slānītis).
Gaļas un dārzeņu zupa ar skābu kāpostu piedevu
Laiks - apmēram 15-20 minūtes dārzeņu nomazgāšanai un sagriešanai, 1,5 stunda zupas vārīšanai (bet to zupa dara pati:)
Zupas pamatā liellopa kauli, tos liek katlā aukstā ūdenī, liek katlu uz uguns, kad ūdens karsts un izveidojušās putas, tās noņem.