1. Dzimšanas dienas kūka GAPS gaumē
Veselīgais dzīvesveids nebūt nenozīmē, ka salduma dzīvē vairs nav un nebūs.
Atliek tikai pielikt nelielas pūles, pameklēt, padomāt... un atrast tik daudz variāciju saldināt dzīvi, savai un bērnu veselībai nekaitējot.
Tad nu nododu Tev vērtēšanai un vizuālai baudīšanai 1. Dzimšanas dienas kūku GAPS gaumē, cerot, ka recepte Tevi iedvesmos to baudīt arī dzīvē.
Un kam tad dzimšanas diena? Mums visiem kopā – jo tieši pirms gada – 2014. gada 10. martā pasaule ieraudzīja un pasauli ieraudzīja www.curantur.lv. Esam vēl tikai bērna autiņos. Bet tas jau netraucē mieloties ar garšīgiem un veselīgiem kārumiem. Veselīgu dzimšanas dienu mums visiem!
Oriģinālā recepte atrodama lieliskajā GAPS pavārgrāmatā „The Heal Your Gut Cookbook.Nutrient-Dense Recipes for Intestinal Health Using the GAPS Diet”, Hillary Boynton and Mary G. Brackett, 2014.
Šī kūka nav jācep, tādēļ tā vienlaikus var labi iederēties pārliecinātu vegānu un/vai svaigēdāju ģimenē (ja vien medus un krējums nav šķērslis).
Mēs ar dēlu receptē veicām dažas nelielas korekcijas, jo viņam ne īpaši garšo kokosrieksti, tāpēc mēs tos likām mazāk, bet kompensācijai pielikām žāvētas plūmes.
Tev vajadzēs:
(mūsu mērvienība ir krūze jeb cup, droši vari izmantot jebkuru vidēja izmēra krūzi vai glāzi, jo svarīga attiecība, nevis absolūtais gramu daudzums)
Pamatnei:
- 1 krūzīte mērcētu valriekstu
- 1 krūzīte žāvētu plūmju
- 1/2 krūzīte kokosriekstu skaidiņu
- 5 dateles (kauliņus gan izņem)
- neliela šķipsna Himalaju sāls (jūras sāls arī derēs)
Krēmam:
- 2 krūzītes (tas ir apmēram jeb 2x200 mL) skāba krējuma (ideālajā gadījumā – krējums pašu ieraudzēts no lauku piena)
- 2 ēdamkarotes medus
- neliela šķipsna Himalaju sāls (jūras sāls arī derēs)
Rotājumam:
Ogas – mēs izmantojām zemenes un zilenes. Iedomājies, kādas variācijas kļūs iespējamas ogu laikā...
Kā rīkoties:
- Visas pamatnes sastāvdaļas – valriekstus, žāvētas plūmes, kokosriekstu
skaidiņas, dateles, sāli - sasmalcina blenderī, virtuves kombainā vai samaļ ar
gaļas mašīnu līdz izveidojas viendabīga masa. To liek robainā cepšanas veidnē,
bet šī kūka nebūs jācep! Kad saldā pamatnes masa vienmērīgi izlīdzināta (mācies
no mūsu kļūdām – neliec veidnē cepampapīru, jo tad slīd un masu grūti
izlīdzināt), formu liek ledusskapī uz 30 min.
- Tikmēr lēnām, nekuļot samaisa skābo krējumu ar medu, pievieno šķipsnu sāls. Un kad pirmās 30 min kūkas pamatnei ledusskapī pagājušas, tai uzlej virsū saldināto krējumu, un atkal ļauj kūkai aukstumā atpūsties 30 min.
- Pēc 2 x 30 min vēsumā kūka ir gatava ogu rotai. Te nu liec lietā savu radošo iztēli un talantu.
Izvēlies būt vesels www.curantur.lv 1. dzimšanas dienā!
P. S. Domāju, Tu saproti, ka pamatnes (un kūkas) variācijas ir teju bezgalīgas – ar visu veidu riekstiem, sēkliņām, žāvētiem augļiem, vari pievienot klāt kokosriekstu eļļu utt. Un vasarā būs vēl garšīgāk, jo tad dārzos un mežos ienāksies mūsu saulainās vasaras sauli sasmēlušās ogas...