4/4. Putrām Nē! Tad ko mazulim dot kā papildus ēdienu?
Visai tipiska vēstule no lasītājas, kas raksturo situāciju daudzās Latvijas ģimenēs, kurās aug mazuļi:
“Mans bērns ir 100% krūts bērns un pieniņu ēd vēl joprojām papildus piebarojumam. 4 Mēnešu vecumā meitiņai uz kājām saka parādītes sausi pleķīši. Esmu pati sēdināta uz piena produktu diētas, taču man liekas, ka tas tomēr varbūt ir no graudaugiem. Es pati uzturā lietoju gan kviešus, gan visus iespējamos graudaugus, cukuru... Pirmkārt, jau ļoti nomoka jautājums ko dot 9 mēnešus vecam bērnam ēst, jo ir kaut kāda produktu nepanesība, alerģija, nezinu īsti... Otrkārt, man pašai gribētos ko mainīt savā uzturā, nespodra āda, liekais svars, depresīvs noskaņojums, bieži problēmas ar vēdera izeju (tās vienkārši nav). Ir miljoniem jautājumu ar ko sākt, ko lasīt... Ko es kā ar krūti barojoša mamma drīkstu, lai maksimāli nekaitētu bērnam? Un kā veidot bērna uzturu? Liekas, ka ikrīta auzu putra ar augļiem, varbūt tomēr nav tik laba, lai gan viņai ļoti tā garšo....” G. B. /Vēstule publicēta ar lasītājas atļauju/
Vai vēstulē redzi sakarību starp to, ko mazulis un mamma ēd, un to, kā viņi jūtas un kādi simptomi nomoka? Es ilgi varētu ņemties no izmisuma par to, ko mazuļiem un pieaugušajiem nodara tā dēvētās valsts uztura vadlīnijas, kas no rīta līdz vakaram iesaka štopēt graudus kā bēdīgi slavenās uztura piramīdas pamatproduktus, un pilnīgi noteikti izvairīties no "taču tik sliktajiem taukiem." Par to jau gana esmu izrakstījusies - lasi arī šīs sērijas rakstā Reanimējam taukus, kā arī sadaļā UZTURS. Šoreiz par to, kā tad mainīt uzturu uz tādu, kas baro nevis slimību, bet vairo veselību. Ko, kā, kad sākt piedāvāt mazuļiem, kad viņi sāk lūkoties pēc kā vairāk papildus mammas pieniņam.
Lasi iepriekšējos rakstus
Kad sākt, ar ko sākt - iesaka Sally Fallon Morell
Šajā sadaļā ieteikumi no Sally Fallon Morell grāmatas „The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care”.
Kad mazulis vairs nebāž mēlīti laukā, kad karote vai kaut kas
ēdams ieliks viņa mutē, tā ir zīme, ka mazulis gatavs sākt ēst
papildus uzturu. Pusgads ir tas vecums, kad mātes piens vairs
nespēj piegādāt mazulim pietiekamu dzelzs daudzumu, un tas ir viens
no iemesliem, kāpēc jāsāk piebarošana. Zīdaiņi, kas ekskluzīvi baroti ar krūti pēc 6
mēnešu vecuma, var izaugt anēmiski.
4-6 mēnešu vecumā bērnam var sākt piedāvāt papildus ēdienu. Bērnus, kuri ir baroti ar piena maisījumu, var sākt piebarot ar papildus ēdienu no 4 mēnešu vecuma. Bērni, kas baroti ar krūti, visbiežāk var nogaidīt līdz 6 mēnešu vecumam, tomēr, ja mazulis jūtas izsalcis, tad papildus spēcinošo uzturu var iesākt ātrāk.
Tradicionālajās
senajās kultūrās zīdaiņiem kā pirmo papildus ēdienu deva aknas
un olu dzeltenumus, kas bagāti ar vitamīniem un holesterīnu,
kas nepieciešams mazuļa smadzeņu attīstībai. Taču komerciāli
pieejamā bērnu pārtika satur, galvenokārt, tikai augļus un
dārzeņus, kā arī graudu putras. Dr Natasha
Campbell-McBride un Sally Fallon Morell ieteikums ir gatavot mazuļa
ēdienu mājās.
Pārejai no piena uz „nopietnāku” pārtiku ir jānotiek ļoti pakāpeniski, sākot ar vienu ļoti mazu maltīti dienā. Pārējās ēdienreizēs ir jādod līdz šim dotais ēdiens - krūts piens vai piena maisījums ar nelielu daudzumu probiotiķu.
Svarīgi ir sākt ar vienu jaunu produktu un turpināt to dot vairākas dienas, lai varētu vērot bērna reakciju. Jaunais produkts jāpārtrauc uz mēnesi, ja novēro šādus simptomus:
- sarkanumu apkārt mutei
- vēderiņa uzpūšanos
- mazulis nemierīgs
- mazulis aktīvs, arī naktī
- vemšana
- aizcietējums
- caureja
- bieža ēdiena atraugāšana
- aizlikt deguns
- ekzēma vai iekaisusi āda
Tādi produkti kā graudi, pārslas, maize ir grūti sagremojami delikātajam mazuļa zarnu traktam, tāpēc tie būtu jādod kā pēdējie. Ja kāds produkts tiek ieviests ēdienkartē pārāk agri, tas izraisa gremošanas trakta problēmas un vairo alerģiju iespējamību uz šiem produktiem. Ja zarnu trakts vēl nav pietiekami labi attīstījies, organismā var asimilēties nesagremotas ēdiena daļiņas. Kad tās nonāk asinsritē, imūnsistēma atbild ar alerģisku reakciju. Tieši nepareiza produktu izvēle, sākot mazulim dot biezāku ēdienu, ir par iemeslu bērnu alerģiju izplatībai epidēmiskos apmēros, arī Latvijā. Un vēl sliktāku situāciju padara ārstu cenšanās situāciju „glābt” ar zālēm un smērēm. Kā sekas, nākamais loģiskais solis šādam bērniņam ir astmas attīstība.
3/4. Uzturs un ieteikumi māmiņai zīdīšanas laikam
Lasi iepriekšējos rakstus
Priecājos, ka tiekamies šajā rakstā, jo tas nozīmē, ka esi nolēmusi savu mazulīti zīdīt, tā nodrošinot labāko dzīves sākumu savam tik ilgi gaidītajam bērniņam. Kā Tu jau zini un kā daba paredzējusi, visvērtīgākais mazulim ir māmiņas piens, tāpēc pašai mammai jādara viss iespējamais, lai viņa varētu mazulīti barot ar krūti. Īpaši pirmajās dienās pēc dzemdībām, kad krūtīs veidojas jaunpiens. Bet, protams, arī turpmāk.
Pie pirmajām zīdīšanas grūtībām nepadodies kārdinājumam sniegties pēc mākslīgā piena maisījuma pakas, ko nereti vieglu roku piedāvā pat slimnīcu dzemdību nodaļās. Ja vien nav kāda medicīniska iemesla, izliecies nedzirdam ārstu un vecmāšu bažas, ka mazulis krītas vai nepieņemas svarā. Tas nav nekāds pārsteigums, ņemot vērā uzturu, ko jaunajai māmiņai slimnīca var piedāvāt. Tieši uzturs ir tas, kas ietekmēs Tava pieniņa saturu, kvalitāti un daudzumu, kā arī to, cik paēdis jutīsies mazulis un cik labi pieņemsies svarā. Tāpēc arī top šis raksts.
Mūsu valsts Veselības Ministrijas izstrādātajās zīdīšanas
vadlīnijās 55 lpp grāmatiņā sadaļā par diētu lasām vien
jau ierasti mistisko ieteikumu: "Tāpat kā līdz šim, turpini
ēst labu, sabalansētu, vitamīniem bagātu uzturu."
Nepaskaidrojot, kas ar to "sabalansēto" vispār domāts. Arī
ieteikums "turpini lietot vitamīnus ar dzelzi, kuri Tev tika
ieteikti jau grūtniecības laikā," neiztur kritiku, jo gan dzelzi,
gan citus vitamīnus māmiņa daudz pilnvērtīgāk var uzņemt un
organismā izmantot, ja ēdīs dabiskus produktus (aknas, gaļu, zivi,
olas, spinātus, bietes, utt.).
Šajā rakstā par to,
cik svarīgs ir māmiņas uzturs mazulīša zīdīšanas laikā.
Netici nevienam (pat ja tas ir Tavs ģimenes ārsts vai
pediatrs), kurš cenšas iestāstīt, ka māmiņas uzturs nav svarīgs, un
ka piena kvalitāte no uztura nemainās. Es varētu uzkāpt uz jumta un
kliegt pilnā balsī, lai mani sadzird visas mazuļu māmiņas Latvijā
un tālu aiz tās robežām: "Piena
kvalitāte IR atkarīga no tā, ko māmiņa ēd!". Tieši
tik, cik pilnvērtīgi jaunā māmiņa ēdīs, tik bagāts ar
uzturvielām būs viņas piens mazulītim, kas veidos pamatu bērniņa
veselībai.
Uztura ieteikumi arī zīdīšanas laikā lielā mērā ir tie paši, kas bija jau apskatīti rakstā Topošo vecāku ēdienkarte. Šajā rakstā vien dažas nianses tieši zīdaiņa barošanas laikam, īpaši uzsverot labo tauku nozīmi. Ja vēlies vien lakonisku ieskatu, kurus produktus ieteicams ēst māmiņai zīdītājai, tad dodies uzreiz uz sadaļu "WAPF ieteikumi grūtniecības un zīdīšanas laikam", bet, ja gribi saprast arī teorētisko pamatojumu ieteikumiem, tad lasi secīgi tālāk. Šajā rakstā noteikti nav uzskaitīti visi mātes pienā esošie komponenti, te pieminēti vien daži svarīgākie,
Visu zīdīšanas laiku
neizsakāmi svarīgs ir arī ģimenes un apkārtējo atbalsts, lai
māmiņa varētu savu enerģiju veltīt mazulim. Jo māmiņas laika un enerģijas investīcija, barojot
mazuli ar savu pieniņu, būs ilgtermiņa depozīts bērna veselības
bankā.
Tauki un holesterīns māmiņas pienā
Tieši māmiņas uzturs noteiks, kāds būs tauku saturs mazulim piegādātajā pieniņā jeb cik trekns būs piens, kas vairākus mēnešus būs mazuļa vienīgais ēdiens. Mazulim tauki ir nepieciešami augšanai, jo īpaši smadzeņu attīstībai (60% smadzeņu veido tauki) un nervu sistēmas veidošanai. Tauku saturs mammas pienā var mainīties no 2-9%. Tās māmiņas, kas cenšas ierobežot taukus savā uzturā, veido arī liesāku pienu, kas mazulim nozīmēs lēnāku augšanu, kā arī var radīt attīstības traucējumus. Tāpēc viens no šī raksta aicinājumiem ir māmiņai nebaidīties lietot uzturā labos taukus un produktus, kas tos satur.
Šī sadaļa ir raksta autores brīvs tulkojums no Weston A. Price Foundation (WAPF) materiāla "Fat and Cholesterol in Human Milk".
Tauki un holesterīns ir ļoti svarīgi māmiņas piena komponenti. Ir noteikts, ka veselas māmiņas pienā 50-60% enerģijas (kilokaloriju) nodrošina tieši tauki. Māmiņas piens piegādā mazulim gandrīz 6 reizes lielāku holesterīna daudzumu nekā ar pārtiku uzņemtu pieaugušais. Māmiņas pienā ir ferments, kas nodrošina, ka mazulis saņem 100% pienā esošo holesterīnu, kas tik nepieciešams bērniņa smadzeņu, nervu un gremošanas trakta optimālai veidošanai.
Ir atrasts, ka
ar katru nākamo mazuli tauku saturs pienā sievietei var
samazināties. Taču, ja māmiņa rūpējas par pilnvērtīgu uzturu sev
pašai, tauku daudzumu pienā var uzturēt mazulim pietiekamu. Ķīnā,
piemēram, jaunajai māmiņai iesaka ar dzīvnieku taukiem ļoti bagātu
ēdienkarti - tā var ietvert 6-10 olas dienā, kā arī nepilnus 300 g
vistas gaļu un cūkgaļu vismaz pirmā mēneša laikā pēc mazuļa
piedzimšanas. Tas nodrošina iespējami augstu tauku saturu pienā.
Lielāks tauku saturs ir labvēlīgs zīdaiņa attīstībai, jo pienā
esošās tauku molekulas ne vien nodrošinās enerģiju zīdainim, bet
arī palīdzēs izmantot augšanai uzņemtās olbaltumvielas. Bez nepietiekama tauku satura māmiņas pienā esošās
olbaltumvielas nevar tikt pilnvērtīgi izmantotas.
Māmiņas piena
tauku procentu ietekmē gan sievietes veselība, gan uzturs, kādu
zīdītāja lieto. Veselas sievietes, kas uzturā lieto labas
kvalitātes dabisku uzturu, kur līdzsvarā dzīvnieku un augu valsts
produkti, var organismā saražot augstāka tauku procenta pienu.
Savukārt, tādas sievietes pienā, kas uzturā patērē daudz ogļhidrātu
un zema tauku satura produktus, piena tauku saturs būs
samazināts. Pētījumos atrasts, ka trans-taukskābju lietošana
uzturā (tās ir, piemēram, margarīna sastāvā) samazina māmiņas piena
tauku saturu, kamēr sviesta lietošana piena tauku procentu
palielina. Tauku daudzumu pienā samazinās arī infekcijas vai
vielmaiņas problēmas sievietes organismā.
Vai jābaidās no A vitamīna?
Rakstu sērijā Uzturs auglībai un mazuļa veselībai vairākkārt pieminēts A vitamīns, kā arī dzīvnieku un zivju aknas kā ar šo vitamīnu bagāti produkti. A vitamīns ir ļoti svarīgs mums ikvienam, jo tas nodrošina daudzas būtiskas funkcijas organismā. Šajā rakstā nedaudz sīkāk, kāpēc par A vitamīnu saturošiem produktiem īpaši jāatceras, gatavojoties bērniņam, grūtniecības laikā un arī zīdot mazulīti.
Kāpēc vajadzīgs A vitamīns
Weston A. Price savos pētījumos atklāja, ka civilizācijas neskarto tautu ēdienkartē bija 10 reizes vairāk A vitamīna nekā mūsdienu cilvēku modernajā diētā. W. A. Price parādīja, ka A vitamīns ir viens no taukos šķīstošajiem vitamīniem, kas atrodams tikai dzīvnieku taukos un kas nepieciešams minerālvielu asimilācijai. Jāpiebilst, ka dzīvnieku taukos A vitamīns būs tikai tad, ja tie ganījušies pļavā un/vai saņēmuši ar karotīnu (vitamīna A prekursoru) bagātu barību.
Senās kultūras turēja lielā godā produktus, kas bagāti ar A vitamīnu - to satur:
- sviests
- trekns svaigpiens
- olas dzeltenums
- zivju ikri
- zivju aknas
- dzīvnieku aknas
A vitamīns ļoti svarīgs labas redzes nodrošināšanai. A vitamīnu sauc arī par Retinolu, jo tas daudz atrodams acs tīklenē (angliski - retina). Jau Hipokrāts (460-327 BC) izmantoja aknas gan lai dziedētu aklumu, gan dotu vājiem bērniem, kas slikti attīstījās nepilnvērtīga uztura dēļ. Tieši W. A. Price pētījumu (pagājušā gadsimta 30.-40.-ajos gados) un citu pētnieku darba rezultātā aiz arktiskā loka dzīvojošās tautas (skandināvi, eskimosi u.c.) pēc Otrā Pasaules kara sāka bērniem dot mencu aknu eļļu. Beidzamajās desmitgadēs veikti daudzi pētījumi par A vitamīna potenciālu arī vēža profilaksē. Zinām par Max Gerson darbu, kurš ar jēlu aknu sulu ārstēja terminālos vēža pacientus. W. A. Price A vitamīnu uzskatīja par bioloģisko procesu katalizatoru.
Lasi te par daudzajiem vēsturiskajiem A vitamīna izmantošanas gadījumiem.
A vitamīns nepieciešams:
- minerālvielu asimilācijai
- ūdenī šķīstošo vitamīnu un mikroelementu optimālai
izmantošanai
- labai redzei (īpaši tumsā)
- šūnu dalīšanās procesu nodrošināšanai
- galvaskausa sejas daļas (žokļa, zobu arkas, iekšējās auss, deguna dobumu) veidošanai
- kaulu un zobu attīstībai
- augļa orgānu (plaušu, nieru, sirds, aknu u.c) attīstībai grūtniecības laikā
- mugurkaula veidošanai
- reprodukcijai
- spermas veidošanai un aizsardzībai pret toksīniem
- imūnsistēmas labai funkcionēšanai
- audu augšanai un reģenerācijai
- muskuļu masas veidošanai
- testosterona veidošanai
- aizsargā gļotādas pret infekciju (elpceļos, gremošanas traktā,
urīnceļos un citur)
- veicina gremošanas sulu izdali, kas sagremo
olbaltumvielas
- nepieciešams vairogdziedzera funkcionēšanai
- īpaši svarīgs diabēta gadījumā, lai pasargātu organismu no
deģeneratīviem procesiem
- pasargā organismu no toksīniem
- grūtniecības laikā pasargā augli no vides toksīniem (dioksīniem, estrogēniem, pesticīdiem, BPA, u.c.)
- u.c.
Vitamīna A nepietiekamība grūtniecības laikā var būt par iemeslu mazuļa redzes problēmām, nieru nepareizam novietojumam, šķeltai lūpai vai aukslējām, var radīt sirds abnormalitātes vai paplašinātus asinsvadus. Tieši A vitamīns ir tas, kas nediferencētām augļa cilmes šūnām dod signālu veidot to vai citu orgānu - sirdi, plaušas, aknas. Katra augļa orgānu sistēma veidojas noteiktā grūtniecības laikā. A Vitamīns regulē augļa primitīvo šūnu izveidošanos par attiecīgā orgāna šūnām, no kā veidojas orgāna audi. Ja grūtniecei pietrūkst A vitamīns kādā no šiem augļa attīstības posmiem, tad veidojas novirzes attiecīgās orgānu sistēmas izveidē vai šie orgāni neizveidojas nemaz.
Ja sieviete, kuras organismā nepietiek A vitamīna, paliek stāvoklī, auglis viņas miesās nevar izveidoties pilnvērtīgs, un tas var iet bojā agrīna spontānā aborta laikā. Ja auglis tomēr izdzīvo, mazulis var piedzimt ar nopietniem sirds vai citu orgānu defektiem. Tātad tieši A vitamīna nepietiekamība ir bīstama mātes miesās augošajam mazulim, bet tradicionālā medicīna biedē sievietes ar A vitamīna pārdozēšanu, kas praktiski nemaz nav iespējams, ja A vitamīnu uzņem tikai ar dabiskiem produktiem.
2/4. Topošo vecāku ēdienkarte
Gatavoties grūtniecībai
Šajā rakstā apskatīsim, ko ēst vecākiem, vēl tikai gatavojoties mazulim, kā arī māmiņai gaidībās. Rakstā vienkopus apkopoti Dr. Natasha Campbell-McBride, Sally Fallon Morell un Dr. Weston A. Price ieteikumi. Īstenībā tie ir vienlīdz svarīgi cilvēkam jebkurā dzīves posmā, bet jo īpaši - domājot par mazuli.
Senās kultūras zināja, kāds ēdiens ir vispiemērotākais pārim, gatavojoties mazulim, māmiņai gaidībās un zīdīšanas periodā, kāds uzturs nepieciešams mazulim, kāds bērniem un jauniešiem, kā ar pilnvērtīgu uzturu stiprināt vīrus, kas dodas karā vai medībās, kas būtu jāēd sievietei, ejot cauri hormonālajām izmaiņām, kas vispiemērotākais vecumā. Visas šīs iedzimtās zināšanas diemžēl esam pamanījušies pazaudēt vēstures, medicīnas attīstības, pārtikas rūpniecības, un moderno uztura ieteikumu līkločos.
Arī modernā medicīnas
zinātne pamazām nonāk pie secinājumiem, ko primitīvo kultūru
cilvēki zināja no paaudzes paaudzē – tieši pilnvērtīgs, ar
uzturvielām ļoti bagāts uzturs nosaka optimālu augļa attīstību
mātes miesās. Sally Fallon Morell apgalvo, ka uzturs
grūtniecības laikā definē mazuļa veselību visai
dzīvei.
Ar visu informācijas pārbagātību mūsdienās par un ap uzturu joprojām maz runā un raksta, kas būtu jālieto uzturā topošajiem vecākiem, vēl tikai gatavojoties grūtniecībai, lai viņiem piedzimtu vesels mazulis. Krievu izcelsmes ārste Natasha Campbell-McBride uzskata, ka tieši topošo vecāku ēdienkarte ir viens no nozīmīgākajiem aspektiem, lai spētu radīt veselus pēcnācējus. Jo nākamā bērniņa veselību ietekmēs vecāku uzturs un dzīvesveids krietnu laiku pirms grūtniecības. Jo tīrāks un barojošāks būs topošo vecāku uzturs, jo mazāk medikamentu un ķīmisku vielu (kosmētika, sadzīves ķīmija utt) viņi lietos, jo lielāka iespējamība būs sagaidīt veselu bērniņu.
Man bija iespēja dzirdēt klātienē Dr. Campbell-McBride lekciju par uzturu topošajiem vecākiem ["Healthy Pre-conception and Pregnancy", Natasha Campbell-McBride, WAPF 2nd conference, Limerick, Ireland, 07.02.2016]. Ar atziņām no šīs lekcijas jau dalījos rakstā Grūtniecība ir pilna laika darbs.
Topošajiem vecākiem pirms mazuļa plānošanas būtu lietderīgi nopietni izvērtēt savu veselību. Ja abi partneri ir pietiekami veseli, 4-5 mēnešus pirms plānotās grūtniecības būtu jāievēro uzturvielām ļoti pilnvērtīga ēdienkarte.
Ja tomēr ir tādas veselības problēmas kā alerģijas, hronisks nogurums, gremošanas traucējumi vai tamlīdzīgi simptomi, tad vecākiem, un jo īpaši topošajai māmiņai, būtu jāizvēlas tāda ēdienkarte, kas ļauj atveseļot organismu, pirms iestājas grūtniecība. Jo neveselai māmiņai paliekot stāvoklī, liela varbūtība ir, ka pēc tam būs papildus rūpes, audzinot bērniņu ar nestipru imunitāti un visādām veselības problēmām.
Uzskatu par nepieļaujamu situāciju, ko, diemžēl nākas redzēt visai bieži - pēc viena vai vairākiem spontānajiem abortiem sievietei tiek uzlikta neauglības diagnoze un ieteikts iet mākslīgās apaugļošanas ceļu. Pat organismam pēc pārdzīvotā nedodot laiku atgūties, sievietei tiek injicētas lielas hormonu devas, lai bagātīgi rastos olšūnas, ko tālāk izmantot mākslīgās apaugļošanas procedūrā. Tādā veidā grūtniecība būtībā tiek uzspiesta neveselam sievietes ķermenim, kas jau vienā vai vairākos piegājienos pirms tam devis saprast, ka nespēj iznēsāt pilna termiņa grūtniecību. Un tieši tāpēc arī mākslīgās apaugļošanas ceļš bieži pilns medicīniskiem sarežģījumiem un riskiem gan māmiņai, gan auglim vai pat beidzas ar neveiksmi. Kur visupirmais uzdevums bija padomāt un papētīt dziļāk, kāpēc sieviete nespēja mazulīti iznēsāt. Bieži tam iemesls ir, piemēram, vairogdziedzera darbības problēmas. Tāpēc mans aicinājums ir grūtniecībai nopietni gatavoties, vispirms savedot kārtībā gan sievietes, gan vīrieša veselību. Visas pūles, kas tiks veltītas veselības uzlabošanai pirms nākamā bērniņa ieņemšanas, atmaksāsies, audzinot veselāku mazuli. Un pirmā un svarīgākā joma, kas topošajiem vecākiem jāizrevidē, ir uzturs.
Pirms plānotās grūtniecības galvenās pūles būtu jāvelta zarnu trakta sakārtošanai, iekaisuma samazināšanai organismā, kā arī organisma attīrīšanai. Šim nolūkam viens no ieteikumiem ir atveseļojošā GAPS (Gut and Psychology Syndrome) diēta, kas būtu jāievēro ilgāku laiku, līdz abi topošie vecāki jūtas veselāki un spējīgi ieņemt un iznēsāt veselu mazuli.
1/4. Reanimējam taukus
Neauglība, Spontānie aborti, Dzimstība, Bērnu slimošana - Daži Latvijas skaitļi
Pēc Centrālās Statistikas Pārvaldes datiem 2014. un 2015. gadā Latvijā piedzimuši nepilni 22 000 mazuļu.
Savukārt, Slimību profilakses un kontroles centra mājas lapas Latvijas veselības un veselības aprūpes rādītāju datu bāzē (DPS) varam atrast skaitļus, kas parāda Bērnu saslimstību pirmajā dzīves gadā, no 1000 apskatītiem 1 gadu veciem bērniem. Tātad varam ieraudzīt (reģistrēto) mazuļu slimošanas biežumu līdz gada vecumam, rēķinātu uz 1000 bērniņiem. Tā, pretim 2014. gadam atrodam skaitli 2337.3, bet gadu iepriekš (2013) – 2396. Jaunāki dati pagaidām nav pieejami. Tas nozīmē, ka katrs mazulis pirmajā dzīves gadā vidēji slimojis vairāk kā 2.3 reizes, bet jāņem vērā, ka šeit uzskaitītas tikai tās slimošanas reizes, kad mazulis bijis jāved pie ārsta vai ārsts jāsauc mājas vizītē, par kurām ģimenes ārsts informāciju ievadījis uzskaites sistēmā. Ja pareizinām 22 000 ar 2.3, iegūstam skaitli 50 600, kas parāda attiecīgajā gadā dzimušo mazuļu reģistrētās un uzskaitītās slimošanas reizes līdz 1 gada vecumam. Tātad tās ir vairāk kā 50 000 ģimenes ārstu vizītes gadā.
Katra mazuļa vecāki zinās precizēt, cik bieži un smagi slimojis un slimo tieši viņu bērniņš, un patiesā aina būs vēl skumjāka. Diemžēl datu bāzē neatradu statistiku par to, cik bērnu saņēmuši, piemēram, astmas vai kādas alerģijas vai pārtikas produktu nepanesamības diagnozi, taču, diemžēl, tā ir daudzu ģimeņu realitāte.
Lai laba veselība ģimenēm, kurās mazulis jau sagaidīts, bet Latvijā arvien pieaug neauglīgo pāru skaits, un katru gadu vairāki tūkstoši ģimeņu stāv rindā uz mākslīgo apaugļošanu. Ārste Natasha Campbell-McBride apgalvo, ka mūsdienās trešdaļa sieviešu un vīriešu ir neauglīgi, un aizvien vairāk jauniešu aug ar dzimumhormonu veidošanās problēmām [„Put Your Heart in Your Mouth”, Natasha Campbell-McBride, 2012].
Taču veiksmīgs dabiskas vai medicīniski palīdzētas grūtniecības sākums vēl negarantē veselu mazuli. Slimību profilakses un kontroles centra mājas lapas datu bāzē (DPS) atrodam datus par spontānajiem abortiem Latvijā – laikā no 2010.-2014. gadam šis rādītājs ir 5-6 %, tātad katra 20. sieviete nespēj iznēsāt mazuli veselīgā grūtniecībā.
Kāds tam visam sakars ar uzturu, vaicāsit? Uzturs, protams, nav vienīgais parametrs, kas definēs maza vai liela cilvēka veselību, bet viens no galvenajiem gan. Par to tad arī tālāk 4 rakstu sērijā - kā ar uzturu veicināt grūtniecības iestāšanos, tās veselīgu norisi, vesela bērniņa ierašanos pasaulē, un kā pēc tam ar optimālu uzturu veicināt, lai mazulis augtu vesels.