4/4. Putrām Nē! Tad ko mazulim dot kā papildus ēdienu?
Visai tipiska vēstule no lasītājas, kas raksturo situāciju daudzās Latvijas ģimenēs, kurās aug mazuļi:
“Mans bērns ir 100% krūts bērns un pieniņu ēd vēl joprojām papildus piebarojumam. 4 Mēnešu vecumā meitiņai uz kājām saka parādītes sausi pleķīši. Esmu pati sēdināta uz piena produktu diētas, taču man liekas, ka tas tomēr varbūt ir no graudaugiem. Es pati uzturā lietoju gan kviešus, gan visus iespējamos graudaugus, cukuru... Pirmkārt, jau ļoti nomoka jautājums ko dot 9 mēnešus vecam bērnam ēst, jo ir kaut kāda produktu nepanesība, alerģija, nezinu īsti... Otrkārt, man pašai gribētos ko mainīt savā uzturā, nespodra āda, liekais svars, depresīvs noskaņojums, bieži problēmas ar vēdera izeju (tās vienkārši nav). Ir miljoniem jautājumu ar ko sākt, ko lasīt... Ko es kā ar krūti barojoša mamma drīkstu, lai maksimāli nekaitētu bērnam? Un kā veidot bērna uzturu? Liekas, ka ikrīta auzu putra ar augļiem, varbūt tomēr nav tik laba, lai gan viņai ļoti tā garšo....” G. B. /Vēstule publicēta ar lasītājas atļauju/
Vai vēstulē redzi sakarību starp to, ko mazulis un mamma ēd, un to, kā viņi jūtas un kādi simptomi nomoka? Es ilgi varētu ņemties no izmisuma par to, ko mazuļiem un pieaugušajiem nodara tā dēvētās valsts uztura vadlīnijas, kas no rīta līdz vakaram iesaka štopēt graudus kā bēdīgi slavenās uztura piramīdas pamatproduktus, un pilnīgi noteikti izvairīties no "taču tik sliktajiem taukiem." Par to jau gana esmu izrakstījusies - lasi arī šīs sērijas rakstā Reanimējam taukus, kā arī sadaļā UZTURS. Šoreiz par to, kā tad mainīt uzturu uz tādu, kas baro nevis slimību, bet vairo veselību. Ko, kā, kad sākt piedāvāt mazuļiem, kad viņi sāk lūkoties pēc kā vairāk papildus mammas pieniņam.
Lasi iepriekšējos rakstus
Kad sākt, ar ko sākt - iesaka Sally Fallon Morell
Šajā sadaļā ieteikumi no Sally Fallon Morell grāmatas „The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care”.
Kad mazulis vairs nebāž mēlīti laukā, kad karote vai kaut kas ēdams ieliks viņa mutē, tā ir zīme, ka mazulis gatavs sākt ēst papildus uzturu. Pusgads ir tas vecums, kad mātes piens vairs nespēj piegādāt mazulim pietiekamu dzelzs daudzumu, un tas ir viens no iemesliem, kāpēc jāsāk piebarošana. Zīdaiņi, kas ekskluzīvi baroti ar krūti pēc 6 mēnešu vecuma, var izaugt anēmiski.
4-6 mēnešu vecumā bērnam var sākt piedāvāt papildus ēdienu. Bērnus, kuri ir baroti ar piena maisījumu, var sākt piebarot ar papildus ēdienu no 4 mēnešu vecuma. Bērni, kas baroti ar krūti, visbiežāk var nogaidīt līdz 6 mēnešu vecumam, tomēr, ja mazulis jūtas izsalcis, tad papildus spēcinošo uzturu var iesākt ātrāk.
Tradicionālajās senajās kultūrās zīdaiņiem kā pirmo
papildus ēdienu deva aknas un olu dzeltenumus, kas bagāti ar vitamīniem un
holesterīnu, kas nepieciešams mazuļa smadzeņu attīstībai. Taču komerciāli
pieejamā bērnu pārtika satur, galvenokārt, tikai augļus un dārzeņus, kā arī graudu
putras. Dr Natasha Campbell-McBride un Sally Fallon Morell ieteikums ir gatavot
mazuļa ēdienu mājās.
Pārejai no piena uz „nopietnāku” pārtiku ir jānotiek ļoti pakāpeniski, sākot ar vienu ļoti mazu maltīti dienā. Pārējās ēdienreizēs ir jādod līdz šim dotais ēdiens - krūts piens vai piena maisījums ar nelielu daudzumu probiotiķu.
Svarīgi ir sākt ar vienu jaunu produktu un turpināt to dot vairākas dienas, lai varētu vērot bērna reakciju. Jaunais produkts jāpārtrauc uz mēnesi, ja novēro šādus simptomus:
- sarkanumu apkārt mutei
- vēderiņa uzpūšanos
- mazulis nemierīgs
- mazulis aktīvs, arī naktī
- vemšana
- aizcietējums
- caureja
- bieža ēdiena atraugāšana
- aizlikt deguns
- ekzēma vai iekaisusi āda
Tādi produkti kā graudi, pārslas, maize ir grūti sagremojami delikātajam mazuļa zarnu traktam, tāpēc tie būtu jādod kā pēdējie. Ja kāds produkts tiek ieviests ēdienkartē pārāk agri, tas izraisa gremošanas trakta problēmas un vairo alerģiju iespējamību uz šiem produktiem. Ja zarnu trakts vēl nav pietiekami labi attīstījies, organismā var asimilēties nesagremotas ēdiena daļiņas. Kad tās nonāk asinsritē, imūnsistēma atbild ar alerģisku reakciju. Tieši nepareiza produktu izvēle, sākot mazulim dot biezāku ēdienu, ir par iemeslu bērnu alerģiju izplatībai epidēmiskos apmēros, arī Latvijā. Un vēl sliktāku situāciju padara ārstu cenšanās situāciju „glābt” ar zālēm un smērēm. Kā sekas, nākamais loģiskais solis šādam bērniņam ir astmas attīstība.
Foto: Dārtas pusdienas - sautējums vārīts buljonā, pa virsu sviestiņš, bietes ar krējumu un kotletītes. Dārtai 1 gads 2 mēneši
Zīdainim ēdot mātes pienu, viņš ar to saņem 50-60% tauku, kas veido gandrīz 6 reizes lielāku holesterīna daudzumu, salīdzinājumā ar pieaugušā uzturu. Tas viss ir nepieciešams bērna smadzeņu attīstībai un pilnvērtīgai augšanai. Daba ir paredzējusi šādu treknu uzturu zīdainim, nodrošinot, ka viņa organismā jau izdalās attiecīgie fermenti (pepsīns) un kuņģa sula. Ķīnā jaunajām māmiņām vismaz 1 mēnesi pēc dzemdībām iesaka ēst 6- 10 olas dienā un pietiekamu daudzumu vistas vai cūkas gaļas, lai nodrošinātu mazulim pienu, kas satur pietiekamu tauku daudzumu. Tātad mazuļa pirmajam papildus ēdienam jābūt nevis graudiem, kas bojā viņa gremošanas sistēmu un izraisa alerģijas, bet gan dzīvnieku valsts produktiem (taukiem un olbaltumvielām), jo to sagremošanai bērniņa organisms ir labāk pielāgots.
Jāatceras, ka, sākot piebarošanu, vienlaikus samazinās krūts piena daudzums mazuļa ēdienkartē. Ja kā pirmo papildus ēdienu zīdainim piegādā graudus, viņa uzturā sāk pietrūkt dzelzs, cinks, olbaltumvielas un B grupas vitamīni. To nenovēro, ja bērniņš kā pirmo jauno produktu saņem gaļu.
Kā jau tika minēts,
mazulis ar mātes pienu saņem ļoti treknu uzturu, un ir pavisam dīvaini viņam
sākt piedāvāt graudus, kas ne vien ir grūti sagremojami, bet arī ne tuvu
nelīdzinās pierastajam uzturam sastāva ziņā. Pareizāka izvēle ir tauku un eļļu,
gaļas un akniņu ieviešana mazuļa uzturā, jo tie piegādās vajadzīgos taukos
šķīstošos A, D un K2 vitamīnus, kas gādās par minerālvielu asimilāciju, mazuļa
augšanu un hormonu veidošanu. No 4 mēnešu vecuma mazulim būtu jādod arī mencu
aknu eļļa, sākot ar dažām pilēm, tad ¼ tējkaroti, līdz 8 mēnešu vecumā - jau ½
tējkaroti.
Gan Sally Fallon Morell, gan Natasha Campbell-McBride iesaka sākt piebarot mazuli ar kaulu buljonu, olas dzeltenumu, mājās gatavotu jogurtu, svaigi spiestām dārzeņu sulām, gaļu, akniņām, taukvielām (sviestu, mencu aknu eļļu, krējumu), vārītiem dārzeņiem, sutinātiem augļiem, skābētiem dārzeņiem, gaļas sautējumiem, krēmzupām un citiem uzturvielām bagātiem produktiem un ēdieniem.
Produktu norādes pa mēnešiem / nedēļām sk. zemāk.
Graudu putras, ko ilgus gadus uzskatījām par pirmo mazuļa piebarojumu, Sally Fallon Morell iesaka dot kā pēdējo produktu un tikai pēc gada, un arī tad – tikai pareizi sagatavotu. Graudiem, riekstiem un sēklām ir vislielākais potenciāls izraisīt alerģijas, tāpēc šie ieviešami tikai pēc gada vecuma. Mazuļiem līdz gadam organismā vēl nav fermenta, kas spētu sašķelt graudus, īpaši glutēnu saturošos. Ja tomēr vecāki vēlas mazulim piedāvāt graudu putras, tie būtu jāmērcē līdz 24 stundām, pievienojot jogurtu. Šis palīdz sākt sašķelt grūtāk sagremojamos komponentus.
Zīdaiņa super-produkti veselībai
|
Mazuļa ēdiens pa mēnešiem (parādīti tikai tie produkti, kas nāk klāt)
4- 6 mēneši
- Olas dzeltenums, ja mazulis panes. No lauku vistām. Neilgi vārīts, ar mazliet sāli
- Ekoloģiski audzēta lopiņa aknas, sasaldētas, tad atlaidinātas, samaltas, pievienotas olas dzeltenumam
- Banāns vai avokado
- Mencu aknu eļļa - 1/2 tējkarote
6-8 mēneši
- Ekoloģiskas vistas vai pīles aknas, vārītas, samaltas
- Laša ikri
- Malta gaļa (jērs, tītars, liellops, vista), aknas, zivs
- Kaulu buljons (vista, liellops, jērs, zivs) kā dzēriens
vai kopā ar samaltu gaļu vai dārzeņiem
- Skābēti/raudzēti produkti – jogurts, kefīrs, skābēts
saldais kartupelis utml
- Svaigi sasmalcināti augļi - banāns, melone, mango,
papaija, avokado
- Sutināti samīcīti
augļi – aprikozes, persiki, āboli,
bumbieri, ogas, kopā ar krējumu
- Sutināti dārzeņi – cukīni, ķirbis, saldais kartupelis,
burkāni, bietes, kopā ar sviestu vai kokosriekstu eļļu
- Mencu aknu eļļa - 1/2
tējkarote
8-12 mēneši
- Turpina ieviest dažādību konsistencē un piedāvājumā
- Dārzeņu krēmzupas
- Gaļas un dārzeņu sautējums
- Jogurts, siers, biezpiens, svaigais siers, krējums
- Pirkstiņu pārtika, kad mazais var jau saņemt rokās un
grauzt, piemēram, viegli tvaicēti dārzeņu salmiņi, maigs siers, avokado
gabaliņi, laša ikri, banāna gabaliņi, augļu šķēlītes
- Skābi kāposti un skābēti gurķīši
- Mencu aknu eļļa - 1/2
tējkarote
- Ūdens
Virs gada
- Graudi un pākšaugi, izmērcēti un pareizi vārīti (nolejot pirmo ūdeni,
lai mazinātu cietes saturu)
- Sēklas un rieksti - mērcēti
- Lapu salāti, sutināti, ar sviestu
- Svaigi dārzeņi, gurķi, tomāti
- Citrusaugļi, ekoloģiskie
- Ola (dzeltenums un baltums), vārīta
- Gaļa, zivs
- Mencu aknu eļļa -
1 tējkarote, līdz 2 gadu vecumā – 2 tējkarotes
- Ūdens
Ko nedot bērnam
- Līdz 6 mēnešiem – svaigus un sutinātus dārzeņus, kas ir
cieti un grūti sakožami
- Līdz 9 mēnešiem – citrusaugļus un tomātus, jo tie ir
tipiski alergēni
- Līdz 1 gadam – medu, olas baltumu (alergēns), graudus, un
arī pēc gada – tikai labi sagatavotus
- Vienmēr - komerciālos piena produktus, īpaši –
pasterizētos
- Vienmēr – soju, margarīnus, mērces, sulas pakās, produktus ar samazinātu tauku saturu, ekstrudētās brokastu pārslas, jebkuru pārstrādāto pārtiku
Lasi arī šeit - WAPF vadlīnijas, kad un kā sākt dot mazulim papildus ēdienu.
Foto: mazulim 11 mēneši. Pusdienās sautēti dārzeņi, kam pamatā kaulu buljons
Kad, ko un kā sākt - programma 10 nedēļām - iesaka Natasha Campbell-McBride
Zemāk iztulkoti Dr Natasha Campbell-McBride ieteikumi zīdaiņu barošanai pa nedēļām, kas aprakstīts viņas GAPS grāmatā un blogā www.gaps.me. Ņem vērā, ka norādītās nedēļas nav mazuļa vecums, bet jauno produktu ieviešanas kalendārs pa nedēļām.
Papildus ēdienu vēlams sākt dot no 4 mēnešu vecuma, ja mazulis līdz tam ēdis piena maisījumu, bet tikai ar krūti barotam bērnam - no 6 mēnešu vecuma. Tomēr atceries, ka šīs ir tikai vadlīnijas, katrs bērniņš ir individuāls un attīstās savā tempā, tāpēc tieši māmiņai būs viņu un sevi vērot, un sajust, kad ir īstais brīdis ievest mazuli burvīgajā un tik garšām bagātajā, līdz šim mazulim nezināmajā uztura pasaulē. Iespējams, ka dažus pārtikas produktus būs nepieciešams iekļaut ēdienkartē vēlāk nekā šeit norādīts, tas atkarīgs no katra bērna konkrētā produkta pārtikas. Tāpat - atradīsi nelielas atšķirības Sally Fallon Morell un
1. nedēļa
- Sāciet ar gaļas buljonu. Lai pagatavotu labu gaļas buljonu, vāriet kaulus un gaļu ap tiem (veselu
vai pusi vistas) 2-3 stundas bez sāls vai jebkādām citām garšvielām. Varat
pagatavot arī zivs buljonu, tādā pašā veidā vārot veselu zivi, spuras, asakas
un galvas. Kad buljons uzvārījies, izņemiet kaulus un gaļu no tā un nokāsiet
to. Buljonu var saldēt vai arī turēt vismaz nedēļu ledusskapī. Sāciet bērnu
barot ar siltu, mājās gatavotu gaļas buljonu sajauktu ar pašu gatavotu jogurtu.
- Dodiet krūti tikai un
vienīgi kā apbalvojumu vai kā maltītes noslēgumu pēc tam, kas bērns ir paēdis
gaļas buljonu ar jogurtu no pudelītes, karotes vai mērglāzes. Sākumā dodiet 1-2
tējkarotes buljona sajauktu ar pustējkaroti jogurta pirms katras barošanas ar
krūti. Līdz ko bērns ir pieņēmis šīs jaunās pārtikas daudzumu, pakāpeniski palieliniet
to. Vistas buljons ir pietiekoši maigs kuņģim. No buljona nevajag nosmelt
taukus, bērnam ir svarīgi kopā ar buljonu uzņemt arī taukvielas.
- Starp ēdienreizēm dodiet
bērnam 1 vai 2 tējkarotes svaigi
spiestas dārzeņu sulas (pārsvarā burkānu sajauktu ar nelielu daudzumu
kāpostu, seleriju vai lapu salātu), kas sajaukta ar siltu ūdeni. Bērnam var dot
tikai mājās svaigi spiestas sulas. Šīs sulas nevar uzglabāt, tādēļ tās jāizdzer
pusstundas laikā pēc izspiešanas.
2. nedēļa
- Gatavojiet dārzeņu zupas vai putriņas no mizotiem, attīrītiem no sēklām un kārtīgi izvārītiem
dārzeņiem. Dārzeņus var vārīt buljonā bez sāls vai citām garšvielām.
Neizmantojiet cieti saturošus dārzeņus - kartupeļus, saldos kartupeļus, pastinakus. vai citus. Piemēroti
dārzeņi ir burkāni, kabači, ķirbji, puravi, sīpoli, ķiploki, brokoļi, ziedkāposti un
cukīni - mizoti un attīrīti no sēklām.
- Vāriet dārzeņus, līdz tie
ir ļoti mīksti, atdzesējiet un siltus sajauciet putriņā kopā ar nelielu daudzumu dabisko taukvielu -
tējkaroti kokosriekstu eļļas, auksti spiestu olīveļļu, dabisku, nesālītu
sviestu vai Gī sviestu (gatavotu no nesālīta sviesta) vai 5 pilēm mencu aknu
eļļas. Katru dienu dodiet bērnam dažāda veida taukus un eļļas.
- Kad dārzeņu putriņa ir
atdzisusi līdz ķermeņa temperatūrai (pārbaudiet to, nelielu daudzumu putriņas
uzliekot uz rokas), pievienojiet vienu tējkaroti
pašu gatavotā jogurta. Sāciet bērnu barot ar 2-4 tējkarotēm dārzeņu putriņas
dienā, pakāpeniski palielinot daudzumu. Pakāpeniski putras konsistenci padariet
biezāku - sākumā putru dodiet diezgan šķidru.
3. nedēļa
- Papildiniet dārzeņu zupas
un putriņas ar vārītu gaļu, kas
mīksti izvārīta ūdenī un sajaukta putras konsistencē. Sāciet ar nelielu
daudzumu bioloģiskas vistas gaļu, pakāpeniski palielinot daudzumu. Vistas gaļu
vāriet kopā ar ādu no visām vistas ķermeņa daļām, jo ādas, vistas gaļas brūnās daļas un visu taukaino gabalu sastāvā ir vērtīgas uzturvielas bērnam. Kad bērns
ir pieradis pie bioloģiskās vistas gaļas, turpiniet ar citu vārītu dzīvnieku
gaļu, vēlams izmantot arī želējošās daļas ap kauliem un locītavām (cīpslas, skrimšļus). Vispiemērotākā gaļa ir
tā, ko izmantojat gaļas buljona vārīšanai.
- Turpiniet piena maisījumu
aizvietot ar zupām un dārzeņu putriņām. Ja barojat ar krūti, turpiniet noslēgt
maltīti ar krūts pienu.
- Palieliniet pašgatavotā
jogurta patēriņu līdz 1-2 tējkarotēm katrā ēdienreizē.
- Sāciet dot gatavu avokado, pievienojot tējkaroti
dārzeņu putriņai, pakāpeniski palielinot avokado daudzumu.
- Palieliniet svaigi
spiesto dārzeņu sulu daudzumu, kas sajauktas ar ūdeni. Gatavojiet
burkānu sulu ar kāpostiem un lapu salātiem.
Foto: Paulīne Anna (krūts bērns), vecums 9 mēneši. Nogaršo plūmi, tomātu, burkānu, avokado (avokado gan sablendēts kopā ar banānu un kokosriekstu eļļu, gan bez piedevām)
4. un 5. nedēļa
- Sāciet pievienot jēlu olas dzeltenumu dārzeņu
putriņās. Sāciet ar vienu ceturtdaļu tējkarotes jēlā olas dzeltenuma dienā.
Vērojiet organisma reakciju. Ja nav nevēlamu reakciju, pakāpeniski palieliniet
olas dzeltenuma daudzumu līdz katrai zupas vai dārzeņu putras ēdienreizei.
- Ja visi līdz šim dotie
ēdieni nav izraisījuši nekādas nevēlamas blakusparādības, varat mēģināt dot vārītu ābolu biezeni. Nomizotus, ar
izņemtu serdi un gatavus ābolus sautējiet nelielā daudzumā ūdens, līdz tie ir
mīksti. Gatavojot ābolus, pievienojiet nedaudz sviestu, Gī sviestu vai
kokosriekstu eļļu. Šo ābolu biezeni var uzglabāt nedēļu ledusskapī vai
sasaldēt. Pirms dodat to bērnam, uzsildiet to līdz ķermeņa temperatūrai vai
vismaz līdz istabas temperatūrai. Biezeni sāciet dot pa dažām tējkarotēm dienā
un sekojiet līdzi bērna reakcijai jo īpaši vēdera izejai. Ja vēdera izeja nav
šķidra un nav novērotas citas nevēlamas reakcijas, palieliniet biezeņa daudzumu.
- Neizmantojiet mikroviļņu
krāsni ēdiena pagatavošanā vai uzsildīšanā, jo mikroviļņi iznīcina labās vielas
ēdienā. Izmantojiet konvekcijas krāsni vai cepeškrāsni ēdiena uzsildīšanai. Ābolu biezeni var uzsildīt, karsējot ūdens peldē.
- Bērna ēdienos Gī sviesta
vietā izmantojiet vairāk bioloģisko sviestu.
6. un 7. nedēļa
- Palieliniet jogurta
daudzumu līdz 3 tējkarotēm katrā ēdienreizē. Varat jogurtu pievienot arī sulas
vai ūdens pudelē.
- Pakāpeniski palieliniet
jēlos olu dzeltenumus bērna zupās vai buljonā līdz 2 dzeltenumiem dienā.
Palieliniet vārītās gaļas daudzumu, galvenokārt, želejveida gaļas gabaliņus ap
kauliem un locītavām (cīpslas, skrimšļus).
- Pārtrauciet barot bērnu
ar piena maisījumiem. Ja barojat ar krūti, turpiniet.
8. un 9. nedēļa
- Papildiniet ēdienkarti ar
pankūkām, kas gatavotas no riekstu sviesta (mandeļu vai lazdu riekstu sviesta),
cukīni vai ķirbja (mizota un sasmalcināta) un olām. Cepiet pankūkas Gī sviestā, kokosriekstu eļļā vai dzīvnieku taukos (īpaši tajos, kas iegūti no
svaigās gaļas). Sāciet ar vienu pankūku dienā, pakāpeniski palielinot daudzumu.
- Palieliniet svaigi
spiesto sulu daudzumu, pievienojot tām jogurtu. Varat dārzeņu sulai pievienot
ābolu sulu.
- Papildiniet ēdienkarti ar
svaigiem dārzeņiem, sāciet ar lapu salātiem un mizotiem gurķiem (sasmalcināti
virtuves kombainā un pievienoti zupām vai dārzeņu putriņām). Kā ierasts -
sāciet ar mazāku daudzumu un pakāpeniski palieliniet, līdz organisms to labi
panes. Līdz ko šie dārzeņi ir veiksmīgi iekļauti ēdienkartē, pakāpeniski
turpiniet ar citiem kārtīgi sasmalcinātiem svaigajiem dārzeņiem - burkāniem,
seleriju, mīkstiem kāpostiem utt.
- Sākot ar vienu tējkaroti dienā, pievienojiet zupām un dārzeņu putriņām mājās gatavotu skābētu kāpostu sulu. Pakāpeniski palieliniet sulas daudzumu līdz vienai tējkarotei katrā ēdienreizē.
10. nedēļa un turpmāk
- Mēģiniet bērnu barot ar
nelielu daudzumu omletes, kas pasniegta kopā ar bagātīgu daudzumu sviesta,
kokosriekstu eļļas, Gī sviesta vai dzīvnieku taukiem, ko paši esat kausējuši.
Servējiet kopā ar avokado un svaigiem vai vārītiem dārzeņiem.
- Var sākt barot ar
svaigiem, mizotiem āboliem, gataviem banāniem, kam ir dzeltena miza ar
nelieliem brūniem laukumiem uz mizas. Augļi ir jādod starp ēdienreizēm, nevis
kopā ar ēdienu.
- Sāciet iekļaut ēdienkartē
nelielu daudzumu biezpiena (ideāli, ja gatavotu no mājās raudzētā
jogurta), pakāpeniski daudzumu palielinot. Lai pagatavotu biezpienu, karsējiet
jogurtu ūdens peldē, līdz jogurts sadalās biezpienā un sūkalās. Izkāsiet iegūto
masu caur marli, sasieniet marles stūrus, lai to varētu pakārt un ļaujiet masai
apmēram 8 stundas notecēt. Biezpienu var pievienot bērna ēdienreizēm vai
pasniegt to kā desertu kopā ar dabisku medu. Kad biezpienu bērna organisms ir
pilnībā pieņēmis, varat dot arī dabīgu svaigpienu (nepasterizētu).
- Varat sākt cept maizi no riekstu miltiem pēc
GAPS grāmatas receptēm. Kā ierasts, sāciet ar nelielu daudzumu, pakāpeniski to
palielinot.
Foto: Polina, 1 gads 5 mēneši. Rokā desiņa, uz karotes avokado gabaliņš. Šķīvī oliņa un siers. Ģimenē vecāki piekopa Bērna Vadītas Ēšanas principu
Visu šo 10 nedēļu laikā svarīgi ņemt vērā šādus aspektus
Piemēram, ja vēlies pārbaudīt, vai mazulis gatavs sākt ēst olas dzeltenumu, tad tas jāizmēģina jēls nevis vārīts, un nevis vesela ola kopā ar baltumu. Cita pazīme, ka konkrētais produkts ir vai nu par agru ieviests vai par daudz uzreiz, ir izmaiņas mazuļa vēderiņa darbībā - sākas pārāk šķidra, mīksta vēdera izeja, caureja vai aizcietējumi. Par produkta asimilēšanas problēmām liecinās arī ādas nieze un/vai izsitumi uz ādas (ekzēma, utml). Šīs pazīmes pieņemiet kā indikatoru, ka bērna organisms vēl nav gatavs uzņemt jauno pārtikas produktu. Šajā gadījumā izņemiet to no ēdienkartes, nogaidiet dažas nedēļas un mēģiniet to no jauna iekļaut ēdienkartē. Piemērs, kā risināt bērna jutību uz piena olbaltumu. Ja pamanāt nopietnu reakciju uz pašu gatavoto jogurtu, pamēģiniet no jogurta atdalīt sūkalas (dzeltenais šķidrums, kas nostājas). Sūkalās ir mazāk piena olbaltumvielas, un produktu ir vieglāk organismam pārstrādāt, sāciet ar nelielu daudzumu sūkalu un pakāpeniski to palieliniet. Līdz puskrūze sūkalu tiek labi panesta, varat atsākt lietot jogurtu. |
- Katru jaunu produktu ieviest pa vienam, lēnām un pakāpeniski
- Piedāvājot jaunos produktus, turpināt ar jau iepriekš ieviestajiem
- Ja uz kādu produktu parādījusies jutība, tas nav obligāti jāpaspēj piedāvāt ieteiktajā laikā, to vienmēr varēs mazuļa ēdienkartē ieviest vēlāk
- Turpini mazuli barot ar krūti, bet piedāvā to kā balvu pēc jaunā ēdiena, piemēram, pēc gaļas buljona
- Nelietot rūpnieciski ražotos buljona kubiņus!
- Dot mazulim arī gaļas buljona taukus
- Nelietot rūpnieciski ražotās augļu un dārzeņu sulas, tās svaigas jāspiež mājās
- Esi pārliecināta un mierīga par to, ko dari. Mazuļi ātri sajūt uztraukumu un nedrošību
- Kad baro mazuli, izmanto 2 karotes - viena mazuļa rociņā viņa ēšanas prasmju apgūšanai, otra - mammai vai tētim, ar ko barot mazuli. Dr Natasha Campbell-McBride iesaka vispār mazuļiem nedot rokās karoti, bet ļaut ēdienu izbaudīt un izpētīt ar rokām
- Šis laika periods ir tik īss. Izbaudi to kopā ar savu bērniņu!
Papildus kvalitatīvam ēdienam, bērnam ir nepieciešama uzmanība un mīlestība, ikdienas pastaigas svaigā gaisā un labs miegs. Nekas cits!
Lai veseli aug mazulīši katrā ģimenē!
Paldies Lienei Strazdiņai par palīdzību, tulkojot Dr
Campbell-McBride ieteikumus zīdaiņa barošanā.
Paldies visām drosmīgajām māmiņām, kas iesūtīja fotogrāfijas šī raksta ilustrācijai. Esmu respektējusi māmiņu lūgumu norādīt tikai to informāciju, ar ko viņas bija ar mieru dalīties.
Raksta gatavošanā izmantotie avoti:
- Conscious Club Dr Natasha Campbell-McBride, https://www.youtube.com/watch?v=ns1S4Belecg
Iesaku izlasīt
- „Ceļš uz veselību. Caur virtuvi”, Silvija Ābele, žurnāls „Ko ārsti tev nestāsta”, 2016. gada janvāris, 27.-31. lpp.
- "Mainām ēdienkarti", Silvija Ābele, žurnāls „Ko ārsti tev nestāsta”, 2017. gada janvāris, 20.-26.lpp.
- "Piens un svaigpiens", Silvija Ābele, žurnāls „Ko ārsti tev nestāsta”, 2017. gada marts.
Silvija ĀBELE
Veselības, holistiska dzīvesveida un GAPS konsultante