Ko mums nebūs ēst un lietot
Lasi iepriekšējo rakstu Ko mums būs ēst
Weston A. Price diētas un veselīga dzīvesveida vadlīnijas
- Neēd rūpnieciski pārstrādātu pārtiku – cepumus, kūkas, rūpnieciski gatavotus pusfabrikātus, gāzētos dzērienus, gatavās mērces, utt. Lasi sīkos burtus uz iepakojuma!
- Izvairies no rafinētajiem saldinātājiem – cukura, dekstrozes, glikozes, augsta fruktozes satura kukurūzas sīrupa, augļu sulām
- Izvairies no baltajiem miltiem, to produktiem, kā arī baltajiem rīsiem
- Nelieto hidrogenētās eļļas, kā arī daļēji hidrogenētās eļļas un taukus (margarīnus)
- Nelieto rafinētās augu eļļas, kas iegūtas no sojas, kukurūzas, saulespuķēm, kokvilnas sēklām, rapšiem
- Nelieto polinepiesātinātās eļļas cepšanai un gatavošanai
- Izvairies no produktiem, kas cepti polinepiesātinātajās eļļās vai daļēji hidrogenētajās augu eļļās
- Vegānisms nav ceļš uz veselību. Dzīvnieku valsts produkti nodrošina būtiskas barības vielas, kas nav atrodamas augu valsts produktos
- Izvairies no produktiem, kas satur proteīna pulveri, jo tie parasti satur kancerogēnas vielas, kas veidojas pārstrādes laikā. Bez tam olbaltumvielu lietošana bez dabā sastopamajiem kofaktoriem (vitamīniem, mikroelementiem, fermentiem u.c.) var novest pie barības vielu trūkuma, jo īpaši A vitamīna trūkuma organismā
- Izvairies no pārstrādāta, pasterizēta piena lietošanas, nelieto piena produktus, kas pasterizēti ultra-augstā temperatūrā, nelieto samazināta tauku satura pienu, vājpienu, sauso pienu vai piena imitācijas produktus
- Izvairies no intensīvajā lauksaimniecībā ražotām olām, gaļas un zivīm
- Izvairies no ļoti pārstrādātas gaļas un desas
- Izvairies no vecām un nepareizi sagatavotām sēklām, riekstiem un graudiem, kas sastopami rīsu maizītēs, ekstrudētajās brokastu pārslās un citur, jo tie bloķē minerālvielu uzsūkšanos un izraisa zarnu problēmas
- Izvairies no konservētiem, apsmidzinātiem, vaskotiem un apstarotiem augļiem un dārzeņiem. Izvairies no ģenētiski modificētas pārtikas (īpaši sojas, rapša un kukurūzas produktiem)
- Izvairies no mākslīgajām pārtikas piedevām, īpaši MSG (monosodium glutamate), hidrolizētiem augu proteīniem un aspartāma, kas visi ir neirotoksīni. Lielākā daļa zupu, mērču un buljona maisījumu, kā arī lielākā daļa komerciālo garšvielu satur MSG pat tad, ja nav tas norādīts uz etiķetes
- Ja esi jutīgs/a pret kofeīnu un līdzīgām vielām, jāizvairās no kafijas, tējas un šokolādes
- Izvairies no alumīniju saturošas pārtikas, piemēram, rūpnieciskās smalkās sāls, cepamā pulvera un antacīdiem (zāles kuņģa skābes mazināšanai). Nelieto alumīnija traukus un dezodorantus, kas satur alumīniju
- Nedzer fluorētu ūdeni
- Nelieto sintētiskos vitamīnus un pārtikas produktus, kas tos satur
- Nelieto destilētus liķierus
- Nelieto mikroviļņu krāsni
Materiāls tulkots no Weston A. Price Foundation bukleta Principles of Healthy Diets
Material translated from Weston A. Price Foundation flyer Principles of Healthy Diets
Lasi bukletu angļu valodā šeit
Vairāk par Weston A. Price darbu un to, ko māca viņa sekotāji, lasi www.westonaprice.org
Materiālu tulkoja un sagatavoja Silvija Ābele