GAPS sākuma diēta (Intro GAPS)
Lasi iepriekšējo rakstu Ko var. Ko nedrīkst. Un Kāpēc
2015. gada novembrī vari sekot līdzi arī manai Sākotnējās GAPS diētas dienasgrāmatai
Pirms lasi detalizēti, kādi ir ieteicamie produkti katrā GAPS sākuma diētas posmā, atgādināšu Tev visus 3 GAPS diētas soļus. Zini, ka, neskatoties uz nosaukumu, tieši GAPS sākuma diēta ir visgrūtākā. Tāpēc arī šajā rakstā vairāk tieši par GAPS sākuma diētu.
GAPS diētu var
iedalīt 3 posmos:
1. Solis - GAPS sākuma diēta (6 posmi)
2. Solis - GAPS pamata diēta
3. Solis - GAPS diētas nobeigums
1. GAPS sākuma diēta ir ļoti
strikta un ierobežojoša, bet arī ļoti atveseļojoša diēta. Tā var
ilgt no dažām nedēļām līdz vairākiem mēnešiem.
Sākuma GAPS diēta iedalās 6 posmos. Te minēti
tikai galvenie produkti, kas nāk klāt katrā posmā. Zemāk dots
detalizētāks produktu saraksts katram GAPS sākuma diētas
posmam.
- Gaļas buljons, zivju buljons, dārzeņu zupas, vārīti
dārzeņi bez šķiedrām, skābpiena produkti, skābētu kāpostu
sula
- + Vārīta gaļa, olas dzeltenumi, dārzeņu sautējumi, Gī
- + Avokado, dārzeņu pankūkas, skābi kāposti, olu
kultenis
- + Olīveļļa, svaigi spiestas sulas, mandeļu maize
- + Sautēts ābols, svaigi dārzeņi, dārzeņu sulas
- + Svaigs ābols uc atļautie augļi
2. GAPS pamata diēta (1.5 - 2 gadi)
Pakāpeniski sāk lieto visus atļautos produktus
3. GAPS diētas
nobeigums
Var sākt pamēģināt kādu no neatļautajiem produktiem, vērot
reakciju
Parasti GAPS cilvēki nekad vairs neatgriežas pie vecajiem un
neveselīgajiem ēšanas paradumiem
GAPS sākuma diētas 6 posmi
1. POSMS
- Gaļas buljons
- Zivju buljons
- Vārīti dārzeņi - brokoļi, puķu kāposti, burkāni, sīpoli,
puravi, cukīni, kabači, ķirbis uc līdzīgi dārzeņi, (atdali
šķiedras - neizmanto dārzeņu kātus un mizas). Ja ir izteikta
caureja, dārzeņus šajā posmā ēst vēl nesteidzies
- Gaļas un kauliņu zupa ar atļautajiem dārzeņiem
- 1-2 tējkarotes skābētu kāpostu sulas, devu pakāpeniski
palielini
- Raudzētie piena produkti – kefīrs, sūkalas, skābs krējums,
jogurts bez piedevām – šos sākt lēnām, īpaši, ja ir aizcietējumi -
augsta olbaltumvielu satura produkti (jogurts, kefīrs, siers,
sūkalas) var pastiprināt aizcietējumus
- Ingvera saknes tēja, kumelīšu, piparmētru tēja ar nedaudz medus
starp ēdienreizēm
- Jūras sāls, Himalaju sāls