Ko var. Ko nedrīkst. Un Kāpēc
Daži GAPS diētas principi
- Atgriežamies pie senču tradīcijām un ēdienkartes (gaļēdāji!) - gatavojam mājās, izmantojot pēc iespējas dabiskus produktus
- Pēc iespējas nepārstrādāta pārtika - jo produkts tuvāks savam dabiskajam izskatam, jo labāk.
Ideālajā gadījumā – nepērc neko, kas ir kastītē, bundžā vai jebkādā iepakojumā –
arī produktu sastāva apraksti sīkajā drukā nebūs jāburto
- Pēc iespējas Ekoloģiska / Bioloģiski audzēta pārtika
Nevēlamie produkti (tāpat kā SCD diētai ) Detalizētāku produktu sarakstu skati te
- Piens un visi piena produkti (izņemot raudzētos)
- Ogļhidrāti – graudaugi un visi to produkti
- Cukurs un visi to saturošie produkti
- Cieti saturošie dārzeņi (kartupeļi, kukurūza uc)
- Pārstrādāta pārtika
Ieteicamie produkti Detalizētāku produktu sarakstu skati te
- Mājās gatavota pārtika – zupas, kaulu buljoni, galerti, skābēti kāposti, uc
- Taukvielas, Gaļa, Zivis, Olas
- Raudzētie piena produkti – kefīrs, jogurts, lakto, sūkalas
- Augļi, dārzeņi (izņemot ar cieti bagātie – kartupeļi, pupas uc)
- Rieksti, sēklas
No kā jāatsakās, dzīvojot pēc GAPS diētas
Ar laiku es te paskaidrošu, kāpēc tos vai citus produktus GAPS diēta iesaka kādu laiku nelietot uzturā. Būtībā ir runa tikai par 2 produktu grupām - pienu un ogļhidrātiem, pie kam ogļhidrātus saturošie produkti ir gan cukurs, gan graudaugi, gan ar cieti bagātie dārzeņi. Un arī pienā viens sliktiņais (ref. bērnu filmiņa Neparastie Rīdzinieki) ir piena cukurs laktoze, kas savukārt pieskaitāms pie ogļhidrātu grupas. Otrs komponents pienā, kas daudziem cilvēkiem ir nedraudzīgs, ir piena olbaltumviela kazeīns.
Kāpēc tieši šīs 2 grupas ir nevēlamas? Jo gan piena, gan graudaugu olbaltums, gan saliktie ogļhidrāti, ko cilvēka organisms nespēj pienācīgi sašķelt un asimilēt, rada un uztur organismā iekaisumu, kā arī baro sliktās baktērijas zarnu traktā. To visu es pamazām izskaidrošu, bet līdz tam izpēti manu lekcijas materiālu, kur centos to visu salikt pa plauktiņiem.
Un, atceries, ka pārtikas rūpniecība ir darījusi visu, lai gadsimtos ēstus produktus būtībā sabojātu - ieliekot tos bundžiņās, pakās un kastītēs (kam, lūdzu, vajagot ilgu derīguma termiņu), atņemot tiem vērtīgo, tā vietā pievienojot mākslīgas piedevas. Tā ir noticis arī ar pienu, kas, it kā patērētāja interesēs, tiek pasterizēts un homogenizēts, nokrejots un "bagātināts" ar ķīmiskiem vitamīniem... Un rezultātā no veselīga, ar kalciju, fermentiem un dabiskiem vitamīniem bagāta produkta piens ir kļuvis par nedzīvu toksīnu organismam, kā arī iekaisuma radītāju. Ne velti arvien vairāk un vairāk cilvēku, jo īpaši mazi bērni, ir alerģiski pret pienu un tā produktiem. Tāpēc rūpnieciski pārstrādāts piens ir viens no sliktajiem produktiem, no kā GAPS diētā uz laiku būs jāatsakās. Jo mērķis taču ir palikt veselākam, vai ne?
Es aizrunājos, Turpmāk vēl. Bet pagaidām lasi lekciju te (tikai nesabaidies no vārda Autisms)
Kāpēc nav labi ēst graudaugus, uzzini arī sadaļā
Par to, kāpēc graudu olbaltums Glutēns nav labākais draugs Tavai veselībai, lasi sadaļā
Saliktie Ogļhidrāti jeb Cukuri
Pavisam ir 3 veidu Cukuri:
- monosaharīdi - augļu cukurs Fruktoze, vīnogu cukurs Glikoze
- disaharīdi - laktoze un saharoze. Kur piena cukurs Laktoze sastāv no diviem monosaharīdiem Galaktozes un Glikozes, bet niedru un biešu cukurs Saharoze ir monosaharīdu Fruktozes un Glikozes savienība
- polisaharīdi - ciete, kas veidota no daudziem Glikozes posmiem
Tātad sanāk, ka Monosaharīdi veido Disaharīdus un Polisaharīdus jebšu no mazajiem atsevišķajiem vienkāršo cukuru ķieģelīšiem izveidojas garākas cukuru virknes. Tieši tāpat, kā no atsevišķām pērlītēm izveidojas pērļu krellītes.
Daba iekārtojusi tā, ka mūsu organismā esošajiem fermentiem būtu jāsašķeļ pārtikā esošās Disaharīdu un garās Polisaharīdu ķēdes līdz atsevišķiem posmiņiem (vienai pērlītei), un tikai šādā - Monosaharīdu - veidā cukuri var tikt asimilēti (uzņemti) organismā un nonākt asinīs, kur tās aiznes cukurvielu visur tālāk, kur vien nepieciešams mūsu organisma dzīvības procesiem. Tātad cilvēka organisms var uzņemt tikai līdz galam sašķeltus cukurus jeb ogļhidrātus.
Problēmas sākas tad, ja organismā kādu apstākļu dēļ (piemēram, nevesela zarnu trakta dēļ vai fermentu nepietiekamības dēļ) šie cukuri nevar tikt sašķelti. Tad rodas vairākas problēmas:
- līdz galam nesašķelti ogļhidrāti nonāk asinīs garāku molekulu fragmentu veidā nekā pienāktos, kā rezultātā organisms tos uztver kā toksīnus, pret kuriem jāuzsāk cīņa (jārada antivielas). Šim notiekot ilgstoši, iedzīvojamies hroniskos iekaisuma procesos, kas pamatā teju visām slimībām
- no ne līdz galam sašķeltajiem cukuriem barojas zarnu traktā esošās sliktās baktērijas. Arī nevēlamo baktēriju savairošanās noved pie slimībām. Vienkāršākais piemērs - Candida
Lai šīs problēmas mazinātu, GAPS (un SCD) diēta iesaka nelietot produktus, kuros ir šie saliktie cukuri (Disaharīdi un Polisaharīdi). Tādā veidā tiks mazināti iekaisuma procesi organismā un dota iespēja tam atveseļoties. Tieši tāpēc galda cukurs (Saharoze) un piens, kas satur Disaharīdu Laktozi, kā arī graudi, kas satur Polisaharīdu Cieti, ir Nevēlamo produktu sarakstā. Savukārt, medus, kas satur pārsvarā Monosaharīdus Glikozi un Fruktozi, ir Atļauto produktu sarakstā.
Šo nevēlamo, saliktos cukurus saturošo produktu izslēgšanaa no ēdienkartes uz laiku palīdz zarnu traktam un zarnu mikroflorai atveseļoties. Šis arī ir GAPS diētas un SCD diētas (specific carbohydrate diet) pamatojums.
Tomēr jāatceras, ka ar Polisaharīdu izslēgšanu no ēdienkartes vien nepietiks. Jādomā arī, kā tad atveseļot zarnu traktu. Tam palīdzēs viss zemāk uzskaitītais - gan Probitoķi, kā labo baktēriju avots, gan gaļas buljons kā aminoskābju avots, u.c.
Ko drīkst ēst, dzīvojot pēc GAPS diētas
Gaļa un Tauki
Svarīgi, lai tā būtu labas kvalitātes, vēlams Bioloģiski
audzēta. Tātad ideālajā gadījumā tie būs lopiņi un putni, kas dzīvo, redzējuši
sauli un baudot zāli, graudus un kas nu katram pēc dabas paredzēts. Šādai gaļai
būs ideāla omega 3 un omega 6 taukskābju attiecība. Gaļas ēdieni ietver gaļas vai
kauliņu buljonu, kas būtu jāēd katru dienu. Īpaši svarīgi ir ēst dzīvnieku
taukus, ādu, skrimšļus, orgānu gaļu, kā arī apgrauzt katru mazāko kauliņu.
- Cilvēks gadu miljonos ir bijis mednieks un
gaļēdājs
- Mūsu gremošanas trakts ir veidots kā
gaļēdājam
- Gaļa, kaulu buljons, orgānu gaļa, skrimšļi
piegādā zarnu sieniņu labošanai nepieciešamās aminoskābes, želatīnu, taukus,
vitamīnus, glikozamīnus, minerālvielas
- Dzīvnieku tauki – ieskaitot gaļu, olas,
sviestu – ir cilvēka organismam vajadzīgie, veselīgie piesātinātie tauki
- Nepiesātinātie tauki – eļļas, tai skaitā
zivīs – piegādā mums omega taukskābes (essential fatty acids)
- Smadzenes – 60% sausā svara ir tauki
- Katra šūnas membrāna un organella ir veidota
no taukiem
- Daudzi hormoni un neiromediatori – veidoti no
taukiem
- Arī nervu apvalks mielīns un holesterīns ir
tauki
Zivis
Īpaši treknās zivis būs labs omega taukskābju avots.
Svarīga zivju kvalitāte.
Dārzeņi
GAPS atļautie dārzeņi ir tie, kas nesatur cieti jeb
ogļhidrātus. Tātad kartupeļi, batātes jeb saldie kartupeļi, kukurūza nav
atļauti. Atļautos dārzeņus gatavo dažādos veidos – baudi tos svaigus, sautētus,
grilētus, utt.
Augļi
GAPS dietas laikā augļi ir viens no galvenajiem našķiem, vislabāk
baudi tos starp ēdienreizēm. Arī augļus vai ēst svaigus (svarīgi, lai tie būtu gatavi), sautētus, žāvētus.
Olas
Nebaidies ēst olas kaut vairākas reizes dienā. Ideāli, ja
Bioloģiski audzētas. Un atceries, ka holesterīns ir Tavs draugs nevis ienaidnieks. Vairāk lasi sadaļā un
Raudzētie piena produkti
Kefīrs, jogurts, lakto, sūkalas, vecināts siers – šajos raudzētajos produktos
piena cukurs laktoze ir jau fermentu sašķelts un tāpēc draudzīgāks mūsu organismam. Laktoze
ir viens no ogļhidrātiem, kas baro sliktās baktērijas, tāpēc no ēdienkartes
jāizņem visi neraudzētie piena produkti.
Pupas, Zirņi, Lēcas
Atļautās ir cieti nesaturošās vai maz saturošās pupas –
baltās pupiņas, zaļās pākšu pupiņas. Atļauti šķeltie zirņi un zaļie zirnīši, kā
arī lēcas. Pupas, zirņus un lēcas pirms vārīšanas svarīgi labi izmērcēt un
noskalot lieko cieti, arī vārīšanas laikā.
Rieksti un Sēklas
Šie ir veselīgie našķi GAPS diētas faniem. No riekstiem
gatavo arī miltus (mandeļu milti, kokosriekstu milti uc), no kā tālāk cep maizīti un jebkurus kārumus – cepumus, mafinus, maizītes un visu, ko ļauj fantāzijas
lidojums.
Medus
Tāpat kā augļi medus ir lielais GAPS kārums un vienīgais dzīves
saldinātājs. Jebkurš cits salduma avots – cukurs, sīrupi, saldinātāji - ir
neatļauto produktu sarakstā. Jo šo saldumu sastāvā ir saliktie ogļhidrāti, ko nevesels
zarnu trakts nemaz nespēj sašķelt, nesašķeltā veidā tie nonāk asinīs, kur
organisms tos uztver kā toksīnus.
Sāls un Garšvielas
Jebkuras garšvielas svaigā vai žāvētā veidā. Ķiplokus vislabāk pievienot svaigā veidā, lai saglabātos to veselību veicinošās īpašības. Jūras un Himalaju sāls lieliski papildinās garšu Taviem veselīgajiem ēdieniem.
Vairāk informācijas par GAPS/SCD un Idejas receptēm meklē šajās lapās:
- www.mygutsy.com/gaps-recipes
- www.gaps.me
- www.breakingtheviciouscycle.info
- www.pecanbread.com
- www.scdrecipe.com/recipes
- www.scdlifestyle.com/category/specific-carbohydrate-diet-recipes
Lasi nākamos rakstus te
Sākotnējā GAPS diēta
GAPS diēta. Ieteicamie un Nevēlamie produkti
Šī materiāla gatavošanā izmantoti šādi avoti:
- Gut and Psychology Syndrome: Natural Treatment for Autism, ADD/ADHD, Dyslexia, Dyspraxia, Depression, Schizophrenia, Dr Natasha Campbell-McBride, 2010
- www.healthhomehappy.com
Vai diedzējumi lietojami svaigi vai der arī vārīti? Konkrēti 5-12 h izmērcētas lēcas, ko var nosaukt par diedzētām.
Vēl jautājums, ko varētu lietot bezglutēna miltu vietā, apcepot zivis? Vai nav kādi dārzeņu pulveri bez glutēna, kas pildītu šo funkciju?